Norrbotten: Friluftsexpert är negativ och tveksam om det blir bra hjortron år i Tornedalen
Det börjar närma sig tiden på året när hjortronen är mogna på myren. Hjortronsäsongen brukar inledas i mitten på juli och pågå ungefär till mitten på augusti i Norrland. Jag har hört mig för bland de jag känner i Umeå, Västerbotten och där verkar det som att hjortronen kan bli mogna kring vecka 28, 13-16 juli . Jag var också och spanade på myrar i trakterna kring Vilhelmina, Västerbotten förra helgen. Då fanns det hjortron men de var fortfarande kartiga (omogna) och röda, de är troligtvis inte mogna för än vecka 29, 17-23 juli.
Om det blir ett bra, måttligt, eller dåligt hjortron år 2023 är svårt att säga. Men när P4 Norrbotten här om veckan intervjuade friluftsexperten Gunnar Westrin om hur årets hjortron år verkar bli i Övertorneå så var han negativ och tveksam.
Från P4:s intervju:
Reporter ”-vad säger du Gunnar. Kommer vi att kunna fylla frysen med hjortron i sommar?”
Gunnar ”-Det är tveksamt, om vi tittar på de myrar vi har kikat på idag så ser det inte så speciellt lovande ut.
Det finns (hjortron)…men att alla fylla frysar, de tror jag vi ska skrinlägga. Åtminstone från de här trakterna.”
Vidare förklarar Gunnar varför han tror det blir ett sämre hjortron år i Övertorneå
Slagregnen har förstört hjortronens förmåga att växa på myren
”-Slagregnen har ju tagit mycket här uppe, de ser man ju. Det finns inga bär ute på myrarna! Det är kart! Utan de finns inne vid skogskanten, där vi står just nu.
Reporter ”-Vi står nu på en väldigt öppen myr, där det slagit sönder (regnet). Ska jag försöka söka hjortron på en lite mer skyddad plats där regnet inte har kommit fram lika hårt?
Gunnar: -”Ja det är ju en logisk teori naturligtvis. Så fungerar det ju! Antingen är de på myren eller så är det på skogskanten, eller så är dom inte alls.
Sammanfattningsvis verkar det alltså som att det blir ett sämre hjortron år i Övertorneå eftersom kraftigt regn har förstört hjortronens förmåga att växa på myren i år enligt Gunnar W. Det finns troligen störst chans att finna hjortronen vid skogskanterna, där myren möter skogen, eftersom träden i skogen kan ha skyddat bären från mycket och hårt regn.
Hur verkar det bli med hjortron på myrarna du bor? Lämna gärna en kommentar på bloggen eller på facebook sidan.
God hjortronplockning på er!