Risken för järnätter verkar låg

Äntligen är sommaren här! Juni har precis börjat. Sköna maj har passerat och ligger bakom oss. Här i Västernorrland har det varit varmt och soligt väder för det mesta. Sommarkänslan har varit stark, framförallt när termometern visar temperatur en bra bit över 20 grader.

Varmaste maj sedan 2018

Enligt SMHI var maj 2024 den varmaste maj-månaden sedan 2018 och I hela landet var medeltemperaturen över det normala på grund av högtrycks väder som dominerade i olika perioder av månaden ända fram till månadsskiftet. Detta gjorde vädret blev varmt så att sommaren anlände tidigt till dalarna och stora delar av södra och norra Norrland. Den 12 maj hade fem dagar förflutit med temperaturer över tio grader, det är detta som är själva definitionen av ”meteorologisk sommar” enligt SVT.

Blåbärsblommorna mognar

Blåbärsblommorna är på väg att mogna i maj månad har jag med spänning varit och spanat runt på lokala blåbärs ställen. Varje besök har blåbärsblommorna fått lite mer av sin röd-lila färg och börjat ”knyta ihop sig” lite mer för att utveckla sig till bär. Det blir intressant att se hur snabbt årets blåbär mognar om värmen fortsätter. I vanliga fall brukar blåbären vara mogna någon gång i juli. Ju längre söder man bor i landet desto tidigare i juli mognar den.

Hur Skörden av blåbär, hjortron och lingon blir varierar från år till år. Förra säsongen var ett sämre hjotron-år än normalt enligt många bär experter som intervjuades i media. Blåbärs-året såg då också ut att blir sämre än normalt, men tur nog kom det tillräckligt med regn så bären inte torkade bort. Lingon skörden hittade jag tyvärr inte så många artiklar om.

Järn nätter

Det finns några faktorer som påverkar hur bra eller dålig skörden blir. En av dessa är om det blir frost på natten under tiden blomningen sker i slutet på maj och början på juni, blommorna är känsliga för frost och kan i värsta fall tappa sin förmåga att bli bär om det blir temperatur under noll grader . Detta kallas för ”Järnatt” och beskrivs på detta sett enligt SMHI.

”Frost under vegetationsperioden kan ställa till stor skada för odlaren. Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in på försommaren och under sensommaren eller tidigt på hösten”

Jag har inge funnit någon information om det varit järn nätter denna vår och sommar. Troligen är vi förbi den perioden. I . Skriv gärna en kommentar på bloggen eller på Facebook sidan om det varit en sån där du befinner dig.

God bärplockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial