Bäruppköparnas egna bärpriser

På den här bloggen fokuserar jag främst på bär priser plockare till plockare, d.v.s priser som privat personer erbjuder till varandra när de plockar bär i skogen.

Bärpriserna som seriösa bäruppköpare erbjuder till bärplockare för deras bär skiljer sig väsentligt i pris jämfört med priserna, bärplockare till bärplockare.

Anledningen till prisskillnaden är att vi som plockar privat inte behöver betala skatt på bären som vi säljer eller köper. Enligt Skatteverket (2018) får man som bärplockare sälja bär för 12500 kronor skattefritt. Men detta gäller enbart om man plockar själv. Man får inte bedriva näringsverksamhet med bär plockning och t.ex. anställa plockare som plockar bär åt än i skogen enligt reglerna från skatteverket.

I Sverige har vi generellt höga skatter. Om du startar eget företag för att tjäna pengar måste du i grova drag betala 64,5% skatt (som går till kommunal/landsting/social försäkring/pension o.s.v) på de pengar du tjänar. Det innebär att på varje 100 lapp som du tjänar, får du enbart behålla ca 35 kr som företagare.

Därför blir bär priserna lägre mellan bäruppköpare till bärplockare, än bärplockare till bärplockare.

Detta är vad en uppköpare i Lycksele erbjuder 2018-08-23(jämför gärna med bärpriserna plockare till plockare här på sidan.)

Blåbär 21 kr /kilo.

Hjortron 100 kr /kilo.

Lingon 14 kr/ kilo.

Referens: Skatteverket. Västerbottens-kuriren

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial