Lingonläget 2018

Nu börjar vi komma in i Lingon tider!

Torken och värmen ställer till det igen

Den varma Sommaren med rekordvarma juli har gett oss drygt 3 månaders lång torka. Torkan har gått hårt på skogens ris som ger blåbär och lingon. Många blåbär som har legat i kalhyggen där solen legat på och värmt länge om dagarna har bränts bort, eller så är de väldigt små och torra.

Nu i augusti-September är det dags för lingonen i skogen att mogna. Frågan är hur tåliga lingonen varit mot årets torka?

På den frågan säger är experten Engstedt:

“Egentligen är det lika illa för alla men när det gäller blåbär och lingon är det väldigt dåligt. Hjortron är ju lite annorlunda, där finns det kanske fortfarande hopp, säger Magnus Engstedt, rådgivare på Bärfrämjandet.

M.Sarala, inköpsansvarig på Polarica. Intervjuades för ett par dagar sedan av SVT Norrbotten: Detta är vad han har att säga om Lingonprognosen 2018

“– Lingon blir en utmaning då det är kartar nu och behöver vatten för att växa normalt. Det är en av de torraste somrarna någonsin och det gör inte prognosen bättre”

 

Gäller att finna lingonen på nya platser i år

Vidare berättar Sarla:

“– Det finns bär, man måste bara hitta rätt plats och rätt ställe. Hyggena mot söder får väldigt mycket värme, så det kommer inte finnas bär där i år. Det är lite mer i skyddad skog som man får leta i nu.”

Ytterligare ett tips är att söka lingon i skogar i närheten av vattendrag som åar och sjöar. Vid dessa ställen kan lingonriset ha bättre förutsättningar för att låta lingonen mogna och växa.

God bärplockning på dig!

Referenser

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=7012244

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/barskorden-forvantas-bli-samre-an-normalt

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial