3 smarta knep hur man rensar blåbär snabbare

I tidningen Expressen skrev M. Broman en artikel med bra knep hur man kan rensa blåbär snabbare efter bärplockningen.

De flesta som spenderat några timmar i skogen och plockat en större mängd blåbär kan nog hålla med om att resningen som måste göras efteråt inte är så kul. När det kommer till att rensa blåbär så kan det ta väldigt lång tid om man vill vara noga och avlägsna alla, barr, kvistar och annat från skogen som hängt med i bärplockaren.

Man kan ju även plocka för hand så slipper man resningen. Men då tar det ofta längre tid att fylla sin bär hink.

Så här kommer tre bra tips från M.Bromans artikel hur resningen kan underlättas och göra snabbare så att du kan plocka större mängder bär och tjäna mer pengar på bärplockningen.

Knep 1 – Hink och vatten

“1. Ta en hink, balja eller annan stor bunke och fyll med kallt vatten.
2. Häll i alla blåbären. Detta knep funkar allra bäst på torra och fasta bär.
3. Titta på hur blåbären sjunker och skräpet (även de omogna bären) flyter upp till ytan.
4. Använd sil, håv eller annat för att fiska upp skräpet eller häll ut.
5. Klart! Nu är det bara att ta tillvara på blåbären och göra det du ska, sylta, safta, baka eller äta upp dem. Vill du frysa in dem måste du låta dem torka på papper först.”

Obs! Finns bara en nackdel med detta rens-tips, och det är att bären kan tappa en del i smak och bli lite vattniga/mosiga. “

Knep 2 – Rensa med galler

“En enkel metod är att hälla ut bären på ett galler som separerar dem från skräpet när du skakar försiktigt. Dessa galler som ser ut som en stor rund bricka i plast med en gallerbotten och går att köpa på vanliga stormarknader. Finns även träramar med galler i botten. När du skakar så faller i stort sett allt skräp igenom gallret och blåbären ligger kvar. Skadade bär och större skräp får man dock plocka bort för hand.”

Knep 3 – Rulla bären

“Du tar en vanlig bricka och lägger en fuktig handduk på. Sedan lutar du brickan och låter bären rulla sakta nedåt in i en balja, bakplåt eller annat. Skräpet kommer att fastna på handduken och kan sedan skakas av. Man kan också rulla bären nedför ett annat lutande plan med ojämn (skräpsamlande) yta, till exempel föreslår någon en ”ränna” byggd av ohyvlade brädor. Det här sättet sägs ge de minst skadade bären.”

God bär rensning på er!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial