Ett guld år! – Hjortronskörden 2020

Mycket hjortronblommor under våren och goda väderförhållanden under sommaren verkar ha bidragit till att det förväntas bli ett riktigt bra hjortron år denna säsong. Det kan alltså bli mycket av skogens guld i Norrland denna sommar.

“Det kommer bli en bra hjortronskörd…”

Detta styrks av Svensk bärnärings talesperson Ulf Hagner som i en intervju med Västerbottenskuriren berättar att: “– Det kommer bli en bra hjortronskörd. Rapporterna är positiva från hela Norrland och fjälltrakterna, det ser fint ut på myrarna…”

Vidare berättas i en intervju med bärplockare i Radio P4 Västerbotten att det är gott om hjortron nu , både i Norrlands inland kring Lycksele och vid Norrlands kusten kring Umeå.

“Det är alldeles rött, man får passa sig vart man går…”

Så här berättades hjortronläget vara vid hjortronmyrar kring Lycksele i Västerbotten 16/7 2020: “Det är alldeles rött, man får passa sig vart man går. Det behöver bara bli lite mer sol så blir det hur bra som helst…”

Hjortron säsongen har nyligen startat i Norrland. Det går att plocka skogens guld redan nu, men det är fortfarande många hjortron som inte riktigt fått sina orangea fullmogna färg ännu.

I början på V.30 förväntas hjortronen vara tillräckligt mogna för att plockas i södra Norrland. Det fina med hjortron bär är att man kan plocka dem ganska tidigt på säsongen. Det gör inte så mycket om bären inte är helt fullmogna eftersom de har en tendens att självmogna lite om man låter bären ligga kvar i hinken någon dag efter plockningen.

God bärplockning på er!

Please follow and like us:

One Reply to “Ett guld år! – Hjortronskörden 2020”

  1. Hej 🙂
    Bästa (och godaste) hjortronen är de som är mogna men fortfarande något röda. De bären har allt av de fullmognas vilda smak men ger en liten syrlig puff till smaken. Och är så oändligt vackra! // Per

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial