Förväntas bli en god blåbärsskörd i Norrland

Varm inledning på sommaren

Nu befinner vi oss i mitten på Juli. Blickar vi tillbaka till Juni så har det varit en varm och torr månad i stora delar av landet. Enligt smhi blev Juni en månad med flera värmerekord, exempelvis den 25 Juni då temperaturen kröp upp till 34 grader på Skellefteå flygplats. Detta blev också den högsta uppmätta Junitemperaturen på 50 år! Vidare uppmättes väldigt höga medeltemperaturer för Juni mellersta Sverige, framförallt i trakterna kring Sveg och Härjedalen. I Sydliga Götaland var månaden något svalare men fortfarande varm överlag.

En riktig varm sommar kan vara skönt, men om vi vill ha fina och stora blåbär i skogen så är för mycket värme inte att föredra. Många dagar med höga temperaturer med ingen nederbörd kan göra att blåbärsriset torkar bort, eller att de blåbär som mognar trotts värmen blir väldigt små.

Insekternas roll för mogna blåbär

En annan betydelsefull faktor för att det ska bli gott om blåbär i skogen är att blåbärsblommorna måste besökas och pollineras av insekter, främst av humlor. För att blåbären ska bli stora och fina måste blommorna besökas flera gånger under våren och försommaren

Därför är det viktigt att väderleken är tillräckligt “normal” för att insekter ska frodas i skogen och kunna sprida pollineringen på ett bra sätt.

Trotts det varma vädret verkar blåbärsskörden i Norrland bli god. Kanske väderomslaget som vi såg i Juli med kyligare väder och regnskurar har bidragit till detta?

Förväntas bli god blåbärsskörd i Norrland

Lokal media i Norrland har i dagarna publicerat artiklar med fokus på årets blåbärsskörd

En Norrbottnisk tidning som intervjuat erfarna bärplockare/friplockare uppger att det i år förväntas bli en god blåbärsskörd.

Även Hagner som är talespersonen för Svensk bärnäring nämner i en debattartikel i en Västerbotten tidning att året blåbärsskörd verkar bli god.

God bärplockning på er!

.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial