Bärhandlare i Västerbotten tror på dålig bärskörd i Hällnäs : Torkan har skadat blåbärsblomningen

För några dagar sen intervjuades Ö. Axelsson i Sveriges radio. Axelsson är bärhandlare i Hällnäs som ligger några mil väster om Umeå i Västerbottens inland. I intervjun är det en dyster bild han ger om hur årets blåbärsskörd förväntas bli i områdena kring Hällnäs. Det soliga och varma sommarvädret har nämligen ställ till med problem för blomningen!

Blomningen har “slagits ut” av torkan på blåbärshyggen

-“Ute på de normala blåbärshyggena, där har ju blomningen i princip slagits ut. Så där kommer det ju just inte bli några blåbär”, säger Axelsson

-“Men hur säker är du på det här?” frågar reportern från SR.

-“Ja, de hyggen jag varit och titta på, där är det inte, de hjälper inte att de kommer en massa regn nu, för att de har tagit så mycket skada av den här torkan.”

Axelsson berättar även sin bild av hur de verkar bli med hjortronskörden kring Hällnäs.

På skugga och fuktiga myrar finns stört chans att finna Hjortron.

-“När det sen gäller Hjortron, där kan de ju vara så att på lite skuggigare myrar och där de har varit väldigt fuktigt från början så att säga. Men där har vi ju ett problem också, vi har ju haft väldigt lite snö här nere i mitt område i alla fall.”

“-Vilket har gjort att de blev inte så stora vattenmängder heller när det tinar på våren.”

Sammanfattningsvis finns risk för att de blir dåligt blåbärs och hjortron år i kring Hällnäs i Västerbotten.

Det har varit en varm vår. Om vi blickar tillbaka till våren så har SMHI har rapporterat att vädret i Maj i allmänhet varit varmare och torrare än normalt.

Här nedanför finns bilder som visar årets maj månads medeltemperaturens avvikelse och nederbörden i procent jämfört med andra maj månader mellan 1991 och 2020. Det är tydligt att Maj 2023 var varm och torr i allmänhet.

Vidare rapporterar SMHI att juni varit varm med långvarig torka. Torkan har varit som värst i mellersta Sverige. Torka brukar inte vara bra för bärblomningen.

Glad bärplockning på er och ta med en kompis (med eller utan päls) i skogen så blir det roligare att plocka 🙂

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial