Välkommen till säsongen 2023!

Blåbärsblommor i Västernorrland

Blommande blåbärsris i Ångermanland

Äntligen är det sommar igen! Nu börjar blåbärsplantorna att blomma och växtligheten är åter grön i skogen. I år har det varit en snörik vinter och därefter en kylig vår. Månaden mars var en kall och blöt vårmånad enligt SMHI som bl.a. skriver “. I allmänhet utanför nordligaste Norrland var årets mars månad den kallaste sedan 2018”

I april var det dominerade vädret torrt med många högtryck som gav varmt väder. I andra halvan av april uppmätes en temperatur över 20 grader i landet för första gången detta år. En snörik vinter brukar vara positivt för att bären ska växa i skogen eftersom snön smälter på våren och ger vatten till växtligheten. Snötäcket över Sverige höll sig kvar länge i april. Från mellersta Götaland och uppåt i landet fanns det snö i början på månaden. Men efter påskhelgen hade snögränsen flyttat sig och dragit sig tillbaka till södra Norrland.

Maj blev en varmare månad och i mitten på månaden var snögränsen vid fjälltrakterna. I Juni månad har bjudit på varmt väder i Norrland. Mycket sol och hög värme är inte bra eftersom bär-blommorna riskerar då att torka ihop och vissna eller så finns risken att bären blir små, sura och inte så goda att äta. Men förhoppningsvis kommer det regn snart!

Om några veckor börjar bär säsongen :). Välkommen att följa denna blogg. Här kommer du finna nyheter om årets skörd av blåbär, lingon och hjortron i Sverige.

God bär plockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

2 Replies to “Välkommen till säsongen 2023!”

  1. hej, snälla berätta när det i år går att hämta de första Hjortron på söder i skogen ???

    1. Hej Sem!
      När du säger söder i skogen. Menar du Södra Stockholm då? Mvh Lingonprisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial