Bärprognos: “Kan bli sämsta blåbärskörden på 40 år”

Torkan i Sverige, ett problem för bären

Nyligen intervjuades bär rådgivaren M.Engstedt av P4 Blekinge. Vid frågor om hur han tror att denna blåbärs säsong kommer utveckla sig berättar han:

“– Kommer det inte regn snart kommer vi att få en väldigt skral skörd…”

“…får de inte vatten torkar de helt enkelt, plantorna. Då blir det ingenting…värmeböljan har förändrat villkoren fullständigt!

Engstedt berättar vidare att våren detta år började med fina förutsättningar för att ge en riktig bra skörd. Mycket snö och inga frostnätter på våren gjorde blåbärsblommorna fick mogna i fred, men sen kom värmeböljan!

Enligt SLU (Sveriges Sveriges Lantbruksuniversitet) är det två saker som är bärens fiender nummer ett och nummer två -Torka och frostnätter. Denna sommar har varit ovanligt varm och torr. Härlig sommar för oss som gillar Värme, desto värre för skogsbären!

Finns hopp om bra skörd på lokala platser där rätt förutsättningar finns.

Lyckligtvis verkar det finnas hopp för lokala regionala platser som trotts torkan fått lite regn i Sommar, och där det finns mer vattendrag i vegetationen. Det verkar vara främst i Blekinge och södra Sverige som torkan har gått hårt på skogsbären!

Bär grossist tror på 30-35% prisökning på blåbär och Lingon

I en annan intervju med P4 Norrbotten berättar S.Björkman ägare av Ransäters Invest som har 1000 plockare ute i skogarna i sommar. Han tror att priset kommer öka på blåbär och lingon.

– “…Kanske får en prishöjning på 30-35%…”

Anledningen till detta ska vara att utöver den uppskattade dåliga skörden som väntas i år har även grossisterna litet lager av lingon och blåbär från förra året.

-– “Det finns ställen där de normalt kunnat plockat sina bär, men där finns det inga i år och de måste tänka om.”

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial