Här finner du bäst blåbär i skogen 2018

Här kommer några bärplocknings tips som du kan använda dig av när du är ute i skogen och plockar blåbär i sommar!

Välj rätt skog

Försök ta dig till en skog som domineras av gran. Det bästa är om du finner en ”blåbärsgranskog” I en sådan skog domineras hela vegetationen av blåbärsris och granar som gör det lätt att hitta finna blåbär! Även tallskog och annan barrskog i allmänhet är bra för att finna dessa bär.

Blåbärsriset som bären växer på, växer ofta tätt ihop och bildar stora “mattor” ute i skogen. Hittar du buskarna där riset växer så har du hittat en sådan “matta”. Då kan du räkna med att blåbär breder ut sig i skogen i flera kvadratmeter i sammanhängande form.

Blåbär trivs bäst i mager mark som varken är för torr eller för blöt. De bästa blåbären växer i fuktig mossa i gles barrskog, där solen haft möjlighet att lysa ända ned till botten på blåbärsriset.

Sök dig till skyddade och vattenhållande skogsområden

I år har vi upplevt en ovanlig varm och torr sommar. Om solen lyser för länge på blåbären ute i skogen utan att vi får regn under en längre period blir bären små, torra och hårda!

Försök därför plocka på områden där skogen själv har naturligt skyddade lägen för blåbären. Exempelvis bakom större kullar med höga träd som legat som skydd mot en allt för lång belysning från solen.

Blåbärsriset har underjordiska rötter och skott som kan sträcka sig ett par meter under marken till närliggande vattendrag. Dessa vattendrag kan underlätta för blåbären att få nödvändigt vatten när det varit så tort i sommar. Sök dig därför till områden i skogen som är vattenhållande. Exempelvis i närheten av bäckar och åar. God blåbärsplockning på dig!

/Lingonprinsen

Referens:

Ratttfelt, A, Pihl,S.S & Nyblom, P. (2008) Blåbär – Minnen, mat och smak. Balkongförlag: Stockholm.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial