Det röda guldet

Det röda guldet

Lingon i Umeå-skogarna

Rödbär, Kröson, Bremle, Tyssling, Vaccinium vitis idaea, Lingon är några av namnen på Skogens röda guld!

Vi börjar komma in i lingon-tider!

Det röda lilla bäret trivs väl i vårat kalla klimat. Lingon passar bra till sylt och matlagning och anses ha goda effekter på hälsan.

Lingon hittas oftast i barrskogar bland tallar och granar.Lingonblomman är ett ris som är samkönad, det innebär att blomman inte behöver kontakt med någon annan lingonblomma för att fortplanta sig.Bären blommar i maj-juli och blir mogna kring augusti-september. Lingonriset som lingonen växer  på är väldigt frost tåliga och klarar temperaturer ändå ned till -40 grader!

Ingen lingonprognos från SLU i år

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Som i vanliga fall gör en årlig lingonprognos skriver på sin hemsida att det inte finns underlag för en lingonprognos i år 2017. Som jag förstår det beror detta på att de har fått minskade bidrag från makthavarna att göra sina prognoser.

Kan vi använda oss av sociala medier istället?

Kollar man på hashtag (en slags sökbar etikett för sociala medier ) #lingon på Instagram så finnar man många bilder från plockare i lingonskogarna runt om i Sverige och kan på så vis bilda sig en uppfattning om prognosen och läget för lingonen.

I Umeå verkar det bli ett bra lingon år där min gissning är att lingonen blir mogna under vecka 34. Bärplockare som bloggen har varit i kontakt med i övriga Norrland har berättat att lingonen verkar bli mogna 7-10 dagar senare än vanligt detta år.

Lingon inte riktigt mogna ännu .Bild tagen v.33 utanför Umeå

Boktips

Jag lånade en charmig och intressant bok skriven av Oscar Johansson från 1945.  I boken kan man b.la läsa att Sveriges exporterade över 10 miljoner kilogram lingon i början på 1900-talet samt hur lingon användes som feber-nedsättande medel för sjuka förr i tiden (Johansson, 1945).

Hur är lingonläget där du bor? Dåligt eller bra år? lämna gärna en kommentar eller dela detta inlägg till bär-intresserade vänner och bekanta på sociala-medier.

God lingon-plockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial