Blåbärsprognos 2018

2018 – Risk för sämre tillgång på Blåbär

Den sena snösmältningen under våren bidrog till höga vattendrag som tycks ha varit gynnsamt för blåbärs riset, och gjort så att blåbärsblommorna kunnat frodas i gott lag under våren.

Blåbär i skogen

Varma försommaren har ställt till det för Blåbären.

Den sena våren bjöd på soligt och fint väder i stora delar av Sverige. Kul för oss som gillar värme och sol, desto tråkigare för blåbärens utveckling.

I mitten på Juni uppmärksammade bärrådgivaren M.Englund som har över 40 års erfarenhet av bärbranschen, att han alldrig varit så orolig för blåbärens utveckling som 2018. Detta eftersom den tidigare delen av sommaren varit ovanlig torr och varm.

“Nu finns det en risk att blåbärsskörden bara blir en femtedel av vad den brukar vara, enligt Magnus Engstedt.

“– Många ställen är redan nollande, och om det inte kommer en rejäl rotblöta snart, på 20-30 millimeter regn, så är det riktigt illa. Då kan det bli 75-80 procent mindre blåbär i skogen”.

Vad kan det innebära för blåbärs priset hos bärplockare? (Prislistan uppdaterad på hemsidan)

Troligtvis sämre tillgång på Blåbär i Skogarna detta år (2018) än förra året.

Forskningsingenjören K.Puputti arbetar med att räkna blåbärsblommor och blåbär i provrutor för prognos åt Naturresursinstitutet. Verksamheten bedrivs i Södra Finland mellan Åbo och Helsingfors.

Puputti uppmärksammar även den långa torkan som var i början på sommaren till något negativt för årets blåbärskörd.

“- Pollineringen lyckades ganska bra, men ändå så har vi inte så hemskt mycket blåbär här. Det är möjligt att det är på grund av torkan. Det finns mera på vissa ställen än andra. Jag tror att det här är ett år då man måste söka lite…”

“…I år har hon hittat från 77 till 157 blåbär på en provruta, vilket är en aning mindre än normalt den här tiden på året…”

“…- Det tar två veckor innan de börjar bli färdiga. Jag hittade sådana som var blåa idag, berättar Puputti”

Läs mer här och här 

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial