Inför bärprognos 2018

Äntligen börjar våren så sakteligen komma! I Västerbotten har det precis blivit plusgrader om dagarna när solen ligger på. Trätopparna har tappat all sin snö men än det fortfarande mycket snö kvar på marken!

 

Riksskogstaxeringen och Enheten för skoglig fältforskning är två delar inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som sedan 2006 gjort årliga Blåbärs och Lingon prognoser.

Så här går prognoserna till:

“Bärprognoserna bygger på en kombination av observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provytenät och av återkommande observationer på permanenta provytor vid ett flertal försökslokaler utspridda över landet. Alla uppgifter i blåbärsprognoserna avser skogar med förekomst av blåbärsris.- SLU”

Maskingenererad alternativ text:

Tråkigt nog fick SLU minskade anslag för budget 2017 vilket gjorde att det var tvungen att spara in på bärprognosen

“”- Det är synd att bärprognoserna drabbas av nerdragningar, eftersom de är så efterfrågade av allmänheten, men även andra viktiga projekt har fått nerdragningar i år och fler lär drabbas nästa år om vi inte kan lyckas övertyga makthavarna att fortsätta stödja denna verksamhet, säger Kevin Bishop, vicerektor för SLU:s fortlöpande miljöanalys.””

Bärprognos 2018?

Bloggen var i kontakt med SLU. Svaret jag fick var att det var “oklart” om det blir någon prognos för 2018. Kanske finns det en liten chans för prognos ändå!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial