Vad är åkerbär och varför säljs det till så dyrt pris?

Åkerbär

Åkerbären brukar kallas som ett av de ädlaste bären i Norden. Bäret har sitt ursprung från släktet rosväxter, precis som hallon, smultron och björnbär och mognar oftast kring augusti månad.

 

Det lilla bärets smak brukar beskrivas som en slags arombomb av smaker som närmast påminner om en blandning av hallon och smultron smak. Eller som Carl von Linné beskrev det i boken “Flora Lapponica”från 1737 :”Baeren af denna växt äro ofelbart de smakeligaste af all frukt, som växer sjelfmant, icke allenast I Sverige, utan i hela Europa…”

 

Åkerbäret säljs ungefär för 600-700 kronor per kilo från allmänna bärplockare i Sverige. Med det priset borde det inte vara svårt att gå ut i skogen och plocka ihop sig en mindre förmögenhet från några Åkerbärs-buskar?

 

Tyvärr det är inte så enkelt.

 

Åkerbären växer främst i en smal remsa mellan den 62 och 66 breddgraden på Jorden. I Sverige motsvarar det ungefär en landremsa från Sundsvall upp till Luleå,  men undantagsvis kan man även hitta partier av åkerbär på vissa ställen i södra Sverige där de rätta förutsättningarna finns.

Lägg till den goda smaken från åkerbären med den relativt korta mognadsperioden över sen-sommaren och då finner man kanske inte det höga priset lika orimligt längre.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial