Lingon säsongen 2023

Nu börjar en ny årstid med nya bär att plocka. September brukar vara den första månaden och även inledningen på hösten. Blåbären börjar bli övermogna vid den här tiden på året och det är tid att börja plocka lingon istället. De fina röda bären.

Lingonväxten blommar senare på sommaren än vad blåbärsväxten gör. Risken för frostskador på lingonblommorna som kan påverkar skörden är därmed mindre eftersom det är varmare utomhus senare på sommaren. Därför brukar lingonskörden var mer pålitlig än blåbärs skörden och om det blir väldigt varmt på sommaren är lingon också mindre känsliga för torka än vad blåbär är.

Lingon finns i ljus och torr tallskog. Ibland finner man dem i samma skog som man hittar blåbär och de kan också finnas på kalhyggen. Lingon skörden pågår länge och i Norrland händer det att man kan plocka dem ända tills snön lägger sig på marken i början på vintern. I södra Sverige brukar säsongen pågå ungefär till oktober.

Årets lingon skörd

Det har varit svårt att hitta information i media hur bra årets lingonskörd verkar bli. Men i vårat grannland Finland skriver Svenska yle och Hufvudstadsbladet att det “blir ett rätt bra lingon år” och “goda utsikter för lingonskörden”.

En artikel som jag funnit i Sverige av Värnamo Nyheter i Götaland skriver att “Sommaren började besvärligt för lingonen med torka i juni. Men letar man på rätt ställen går det att hitta mycket lingon även i år” och de har intervjuat R.Börhn som rekommenderar att man denna säsong ska sök sig till våtmarker för bästa möjligheter att hitta lingon.

Om ni plockar i Norrland är det viktigt att varar uppmärksam på att älgjakten har börjat! God lingonplockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial