Plockar blåbär till ett värde av ca 27 600 kr per år

Morgan är en erfaren bärplockare från Tranemo i västra Götaland som plockar blåbär varje sommar. Morgan och han sambo är flitiga och beger sig ut till blåbärs skogen fem dagar i veckan. Det plockar mycket och förra året blev det ungefär 400 kilo eller ca 500 liter blåbär!

Enligt mina beräkningar säljs 1 kilo rensade blåbär för 69 kronor per kilo i Götaland. Det är mellan privat personer som plockar bär som hobby och säljer sina bär på exempelvis facebook marketplace eller Blocket.se . Om man plockar för 400 kg blåbär och väljer att sälja alla bär för 69 kr per kilo innebär det man har man tjänat ca 27 6000 kr. Det är en bra förtjänst, men viktigt att komma ihåg att man enligt Skatteverket enbart får sälja vilda bär för 12500 kronor per år skattefritt.

Med sådana mängder plockade blåbär kan man fundera på hur lång tid det tar att rensa bären och hur man kan göra det effektivt. Frågan är om det är en bra idé att använda metoden som blev populär på instagram där idén är att använda hårtork för att blåsa bort löv och kvistar från bären, som blev populär Eller lägga alla bär i en balja/hink fylld med vatten så att kvistar och sånt flyter upp och blir lättare att ta bort? Eller kanske någon annan metod?

När P4 Sjuhärard frågar Morgan om han har något bra tips för att rensa bär svarar han:

-“Nej, jag har inget bra tips …utan man får vara ihärdig och pilla lite hehe”

Det finns kanske inget bra tips. Man måste kanske helt enkelt vara ihärdig och rensa med tålamod genom att exempelvis lägga bären på en bricka och sen pilla bort skräp från bären till det är borta.

Vidare frågar repoter Thérèse på P4 “Hur vet man det är en bra blåbärs skog?”

På den frågan svara Morgan “Ja, det ska vara mycket tall! …Då är det ofta mycket blåbär”

Vidare frågor reptorer : Vad beror det på tror du?

Morgan: “Det kan man fråga sig…men det är nog vädret som harv varit gynsamt. Det har inte varit frost när bären blommade och…mycket sol och mycket regn så det har varit en bra mix.”

God blåbärsplockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial