Regnet i juli blev räddningen för årets blåbär

Vi som hade tidig semester i sommar drog vinstlotten om man tänker på varmt och solig väder! Juni var en varm och solig månad på många håll i landet. Varmt väder tycker de flesta är härligt. Men om det blir för långa perioder av värme så kommer torkan och förstör det för blåbärs riset. I sydvästra Sverige var det nära att många av årets blåbär skulle gå förlorade på grund av torkan. Trollhättans tidning skrevs en artikel om risk för att årets blåbär var nära att torka bort. Så även i Göteborgs-posten, och i början på juli skrev Värmlands Folkblad om bär experten S. Björkman oro över årets blåbär och att han kollade väder appar varje dag i hopp om att se regn i prognosen.

Svalt och ostadigt väder i Juli

Glädjande nog så fick vi ett skifte i vädret i Juli. Regnet föll till marken och enligt SMHI hemsida beskrivs att “Juli 2023 dominerades av svalt och ostadigt väder med de största regnmängderna från västra Götaland upp till sydligaste Norrland. Juli månaden blev rekordregnig i bland annat Borås och Delsbo” Se bilderna nedan för en överblick av hur nederbörden var i Sverige i juli månad.

Regnet har därmed varit räddningen för årets blåbär och i Mora trakten har förhållande varit riktigt bra för blåbär säger O.Langvall från enhet för skoglig fältforskning på SLU. Och i Norrlands inland i Vilhelmina, Västerbotten berättar bärinköparen R.Norberg till lokaltidningen.nu att det ser ut att bli mer blåbär än förväntat. Hur är tillgången på blåbär där du bor? Skriva gärna en kommentar eller kommentar på facebook sidan.

God blåbärs plockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial