Recept på blåbärsbröd
Recept på blåbärsbröd
“Från boken Blåbär – Minnen, mat och smak”
Ingredienser
2 deciliter blåbär
50 gram jäst
5 deciliter vatten
1 matsked honug
2 teskedar salt
4 deciliter rågsikt
1 liter vetemjöl
1,5 deciliter solrosfrön
Tillagning:
Värm vattnet till ca 37 grader och blanda in honung och bär. Smula därefter ned jästen och tillsätt olja och salt.Rör i rågsiktet och vetemjölet lite i taget pö om pö.
Knåda sedan degen väl och låt den jäsa under en handuk i en timma.
Baka ut brödet eller lägg den i formar som är smorda. Jäs därefter ytterligare ca 30 minuter. Grädda sedan i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Smaklig måltid!
Referens
Rattfelt, A, Phil, S.L & Nyblom,P.(2008)Blåbär – minnen, mat och smak.Stockholm: Balkong Förlag
Please follow and like us: