Rekordbra Hjortron år!

Det är ett riktigt bra hjortronår denna säsong och mycket hjortron på myrarna!

“-Jag har 50 år i branschen och har aldrig sett på maken, säger bärföretagaren Sylve Björkman med verksamhet i bl.a. Värmland och Västerbotten” Till SVT Nyheter

–” Det är ett riktigt rekordår när det gäller hjortron, säger Bo Holmqvist på Staffans frukt.” Till Svt nyheter

Bärföretagare berättar till SVT att anställda bärplockare i Strömsund Jämtland plockar rekord mängder.

“-De hade plockat 5 200 kilo en dag och det är i snitt 25 kilo per plockare. Jag har sett 22 kilo i snitt tidigare, men inte 25. Det är fantastiskt.”

Från Värmland ända upp till norra delen av Västerbotten rapporteras det finns stora mängder med hjortron att plocka på myrarna just nu. Men från Norra Västerbottens inland kring Storuman och norröver är det sämre tillgång och mindre mängder hjortron på myrarna, detta bedöms bero på att bären blivit påverkat negativt av torka.

I intervju i P4 Västerbotten berättar bäruppköpare att det för 3:e året i rad är god hjortronskörd och  i år finns det mer hjortron än förra året!

Det brukar sägas att en god hjortronskörd följs av en sämre hjortronskörd året därpå, eftersom hjortronblommorna behöver ett år på sig för att återhämta sig.

Men så verkar inte fallet vara detta år, vilket är tacksamt för oss som gillar att plocka hjortron 🙂

I nuläget betalar bär uppköpare I Västerbotten 50 kronor per kilo hjortron. Bland friplockare i Norrland beräknade jag medelpriset till 137 kronor per kilo för några dagar sedan i (man får sälja bär upp till 12 500 skattefritt som friplockare). Det verkar som den goda tillgången på hjortronen pressar priserna nedåt. Förra säsongen betalade bäruppköpare drygt 80 kr för ett kilo hjortron och bland friplockare i Norrland beräknades medelpriset på 160 kr per kilo.

Trevlig hjortronplockning på er!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial