Snart börjar hjortronsäsongen 2023!

“Skogens guld” “Hjortron”, “Snattren”, “Solbär”, “Multebär”, “Myrbär” eller “Mylta” Snottra/snotterbär” “soppon” “blötbär”. Kärt bär har många namn bland Sveriges många dialekter och landskap. Matkult.se skriver att många av de lokala orden på hjortron berättar om hur mogna bären är och framför allt om de ha blivit blöta och övermogna, därav namn som “blötbär”. De lokala namnen var troligtvis ett effektivt sätt att kunna förmedla till andra plockare om mognaden på hjortronen när det inte fanns radio, tv eller internet att finna informationen på. Det flesta vill ju plocka bären när de nyligen blivit mogna till den där där klassiska orange-gula färgen då bladen har släppt sitt grepp om bäret så att man enkelt kan plocka hjortronet i handen.

Hjortronplantan börjar blomma i början på sommaren och det sker redan i juni i södra Sverige. I slutet på juni blommar den klart i nästan hela landet. Efter att blomman blivit pollinerad så börjar den “knyta sig” till ett bär och från mitten på juli till mitten på augusti är den mogen och redo att plockas. Hjortron väcer och finns att plocka ute på myrar i skogen och är lättast att finna i Norrland. Om man besöker en myr och inte finner bären på myren är det ett bra tips var att leta sig vidare till skogskanten där myren möter skogen. Ibland trivs bären när de fått skydd av träd t.ex. om det varit kraftigt regn under blomningen såsom det verkar varit denna säsong i Norrbotten, Tornedalen.

Bild som visar när hjortronplantan brukar blomma i Sverige

Hur verkar årets hjortron år bli?

Det har varit svårt att finna intervjuer med bär kunniga om hur årets hjortron år verkar bli, men Friluftsexperten G. Westrin tror på en dålig säsong och sämre år än normalt i trakterna kring Tornedalen, Norrbotten. I intervjun som Sveriges Radio gjorde med bärhandlaren Ö. Axelsson i slutet på juni framkom en dyster bild hur årets hjortron år i Västerbotten, Hällnäs eftersom de varit varmt och torka i början på sommaren. Sammanfattningsvis verkar det blir ett sämre hjortron år i nordöstra Norrland. Men det kommer hur som helst finnas hjortron på myrarna denna säsong och det blir intressant att se hur årets hjortronpriser blir om säsongen är dålig. Nästa vecka uppdateras bloggen med bär priser. Skriv gärna en kommentera på bloggen eller på facebook sidan hur det är med hjortron där du bor. God hjortron plockning på er!

Please follow and like us:
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial