Välkomna till en ny bär säsong 2021!

Äntligen är våren här

Äntligen är våren här! Denna vinter har nog varit en av de tråkigaste på länge. Tack vare den där jäkla pandemin har många isolerat sig och tillbringat stora delar av sin tid inomhus. Våra möten med nära och kära har den senaste tiden ersatts av socialt distanserade skärmträffar via datorn eller mobiltelefonen. Men nu är det varmare tider och vi kan äntligen se fram emot en härlig sommar och höst med pandemi-säkra aktiviteter som bär plockning nog får anses vara

Det ska bli spännande att se hur årets bärskörd utvecklar sig. Denna vinter fick vi i Norrlands kustland och inland rejäla snömängder. I Januari upp mättes det över 50 cm ökat snödjup under ett dygn på mätstationer i Ångermanland och Jämtland. Även på andra håll i Sverige har det varit en snörik vinter, enligt SMHI har nederbörden varit större än vanligt i hela landet.

Mycket snö i skogarna brukar vara positivt för en god bärskörd

En av de naturliga förutsättningarna för en god bärskörd till sensommaren är att det under våren finns rikliga mängder med snö i skogarna. För snö smälter ju till vatten när värmen kommer på våren, så att bärens växer och får den grogrund och förutsättningar som behövs för att bilda blommor som senare blir till bär.

Blåbärs växten som i övrigt trivs bäst på näringsfattig och sur mark, behöver också jämn fuktighet från smältvatten samt regn under hela den tiden som den växer för att ge god skörd. Om det är brist på vatten under lång tid finns risk att den producerar mindre bär per planta, eller att de bär som växer fram blir små och torra. Ungefär som blåbärsskörden blev på många håll i Sverige säsongen 2018.

Nya blogginlägg kommer framöver!

Please follow and like us:

2 Replies to “Välkomna till en ny bär säsong 2021!”

 1. Hej!
  Bra initiativ till sidan.
  Synd bara att det inte är fler aktiva.
  Ska försöka bidra med lite info i år.
  Förra året plockade vi några tusen kilo. Förde ingen statistik.
  Eskilstuna och några mil söderut va inge vidare, varken för lingon eller blåbär.
  (Kan ju vara lokala skillnader förstås.)
  Inte så mycket blommor där i år heller, mer blommor är det norr om Örebro.
  Tror att det kan bli bra nordväst om Örebro.
  Bra med Regnmängd och Soltimmar.

  1. Hej Jan!

   Tack så mycket. Okej intressant! , ja vore jättekul om du vill bidra med info hur det verkar utveckla sig med bär i dina trakter. Hur verkar Hjortonen utveckla sig i år där du befinner dig? Enligt en tidning i Uppsala verkar det vara lovande att för att bli gott om Hjorton kring Uppsala denna sommar.

   Mvh
   Lingonprinsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial