Strålande väder – Men var vaksam på Järnätter!

Blåbärsblommor i Ångermanland, Västernorrland

Sommaren är äntligen här. De första dagarna i Juni har det varit ett rejält högtryck med soligt och varmt väder i stora delar av landet. Värmen har hjälp skogens växter att blomma ut och genom detta har alla härliga sommar dofter kommit fram. Blåbärsriset (Vaccinium myrtillus) växer och blommar mellan maj och juni. I skrivande stund har de röda blåbärsblommorna nu vecklat ut sina lampskärms-liknande blad i Västerbotten och Ångermanland. Dessa dagar får de många besök av jordhumlor och liknande insekter som pollinerar blommorna tills de mognar till bär.

Väderomslag att vänta

Nästa vecka (v.24) väntar välbehövligt regn men också kyligare väder. Enligt SMHI så sker den sista natten med frost nätterna mellan den 1 – 15 maj i Svealand, och 15 maj – 1 Juni i Norrlands kustland och inland. Men trotts detta kan det, om det vill säga illa vissa år, bli minusgrader någon enstaka natt eller flera nätter en lång bit in i Juni, framför allt i Norrland.

Sådana nätter kallas för Järnnätter och de är ökända för att vara skadliga för många blommor och växtlighet som växt upp under försommaren. Detta eftersom frosten kommer som överraskning för växtligheten, när det i övrigt har varit varmt i skogen under våren och försommaren.

Järnatt med frost

SMHI skriver på sin hemsida att det inom folktraditionen i Sverige finns vissa datum som tros vara mer förekommande då Järnätter kan förekomma. Dessa datum är natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 – 18 Juni, 28 – 30 Juli samt nätterna mellan 11 -19 Augusti.

Vidare skriver SMHI att det dock inte finns någon statistik som att visar att vissa datum ska vara mer förekommande för jätnätter än andra. Närkes allehanda skriver att stört risk för järnatt uppkommer vid klart väder, svag vind och torr och kall luft. Men det är nog enklare att hålla koll på väderprognosen om det förväntas blir järnätter, oftast brukar meteorologerna på tv-vädret varna när risken om detta också.

Mogna blåbär

Finländska tidningen YLE skriver att en enda frostnatt kan räcka förstöra en hel blåbärsskörd om det blir minusgrader när blåbären fortfarande är i sitt blomstadium. Men det finns även lokala skillnader i skogens klimat som påverkar hur hårt frosten kan slå till och skada blåbärsblommorna. En hel skörd behöver alltså inte gå förlorad om det blir en järnatt.

Har du upptäckt någon Järn natt under Juni månad 2021 där du bor ?

Skriv gärna i kommentators fältet eller på facebook sidan.

God bärplockning på er!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial