Hjortronblomning i stora delar av landet

Mylta“, “Multebär”, “Blotbär“, “Môlter“, “Snatter“, “Snattren“, “Snatterbär”, “Snotter“, “Snåtterbär“, “Snåttron” och “Solbär “- Kärt bär har många namn. Ett annat vanligt namn är “Skogens guld” då mogna Hjortron växer vackert gula som guld då man finner dem på myrmarker i skogen. “Skogens guld” är också passande namn då Hjortron kan säljas för höga priser mellan friplockare och privatpersoner, Det är bara åkerbär som brukar säljas för högra pris än hjortronbär. En friplockare som plockar några kilo per dag kan göra sig en fin slant, då rensade hjortron kan säljas för ungefär 120 – 200 kr per kilo beroende på hur skörden blir, dessutom skattefritt upp till 12 500 kronor.

Rensade hjortron

Hjortronblomning sker först i södra Sverige

Nu är vi i årstiden då hjortronplantorna blommar för fullt . Vi bor i ett avlångt land med varierande klimat och hjortronblomningen startar vid olika tidpunkter i landet . Enligt bilden nedan börjar hjortronplantorna blomma i Götaland och stora delar av Svealand i sista veckan på maj eller första veckan i juni. Från Gävle och längs hela norrlandskusten i andra veckan i Juni och i innersta Norrland statar blomningen den tredje veckan i Juni. Hjortronbären brukar vara mogna i juli eller augusti och de blir först mogna i Götaland och senare på sommaren i Norrland.

Karta som visar när hjortblomningen brukar starta rubuchab.jpg (342×351) (nrm.se)

Tänk på detta när du finner hjortronblommor på myren

Det luriga med hjortonplanterna är att de är enkönade och inte kan pollinera sig själva. Det finns både hanblommor och honblommor. En insekt måste besöka både en hanblomma och honblomma för att ett hjortron ska kunna bli till via pollinering. Om du hittar en fin myr med hjortron blommor kan det vara lätt att tro att många hjortron kommer att bildas och växa där om några veckor. Men om det enbart var han blommor som växte där på myren blir det troligtvis inga bär, det behövs oftast både han och hon blommor på myren för att det ska bildas bär.

Han blomma Av b.gliwa - Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=835582
Hjortron -Han blomma. Av b.gliwa – Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=835582
Bild på honblomma Av Carl Lindman - Bilder ur Nordens Flora, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=936752
Hjortron – Hon blomma. Av Carl Lindman –
Bilder ur Nordens Flora, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=936752

Hur utvecklar sig hjortronblomningen där du bor?

Förra året blev ett bra hjortron år med god skörd i Norrland. Det ska bli spännande att se hur årets hjortronskörd blir. På några ställen här i Umeå, Västerbotten har många hjortron blommorna nuligen börjar “knyta sig” och inleda sin väg till att bli bär. Jag skulle gärna vilja veta hur hjortronblomningen verkar utveckla sig där du befinner dig? Skriva gärna en kommentar på bloggen eller på facebook sidan.

God bärplockning på er!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial